Østergågade 2
4800 Nykøbing F.
Tlf. 54 73 18 08
tf@nykobingteater.dk

Oh, Josephine

Mandag d. 2. oktober 2023 kl. 19:30

Teatret MASKEN, Voldgade 1, 4800 Nykøbing F.

Et sprængfarligt portræt af Danmark i 1920-1940'erne

I juni 1928 lander et fly fra Paris på dansk jord med verdensstjernen, sangerinden, danseren og det feministiske ikon Josephine Baker. Herfra eksploderer den danske kulturkamp og Danmark bliver aldrig det sammen igen.

Parallellerne mellem 1920’erne og vores samtid i 2020’erne er rystende. Retorikken er måske nok ændret, men grundlæggende står vi som samfund over for mange af de samme udfordringer; efterdønningerne fra en dødelig epidemi, økonomisk ustabilitet, spirende nationalisme, heftige køn- og racediskussioner, stigende flygtningestrømme og ikke mindst udsigt til en potentiel ny verdenskrig på europæisk jord. I 1920’erne styrede samfundet direkte mod afgrunden, i 2020’erne har vi stadig mulighed for at lære af historien og handle.

OH, JOSEPHINE er en nyskrevet musikforestillingen om Danmark i fortid og nutid. Med nykomponeret jazz følger forestillingen den amerikanskfødte franske danser og sangerinde Josephine Bakers besøg i København. Vi er med til hendes koncerter, og ser hendes venskaber og dybe konfrontationer med den danske kulturelite. Vi følger i Bakers musikalske spor og portrætterer de bølger, hun satte i gang med sin hudfarve, køn og optræden på de danske varietéscener. Publikum kommer med på en rejse fra 1928 og helt frem til 1945, hvor alle aktører i den danske kulturkamp enten er blevet radikaliseret, paralyseret eller udslettet af den hærgende verdenskrig.

www.teatergrad.dk

Et skelsættende besøg for den danske kultur
I 1920’ernes København ulmer et kommende opgør mod stort set alt fra den verden, vi kender. Med skuespilleren Lulu Ziegler, den transkønnede maler Lili Elbe, den feministiske forfatter Agnes Henningsen og hendes søn P.H. går de kulturradikale bevægelser i kamp for den totale frisættelse af det nye frie menneske. På den anden side værner den kristne sædelighedsforening Virgilia om de danske kristne nationale og konservative interesser. Foreningens talsmand Einar Egede vil sikre landets moralske velbefindende ved at udøve total censur overfor alt, hvad der har seksuelle undertoner og mener, at Bakers blotte tilstedeværelse i København er en skændsel.

Midt i alt dette står en gruppe unge musikere med ikoner som musikeren Leo Mathisen, Karin Jönsson og Svend Asmussen klar til at erobre den danske musikscene med inspiration fra metropolerne Berlin, Paris og New York. Et musikalsk opgør med fortidens romantiske heltedyrkelse er under opsejling. Nu skal musikken være legende, improvisatorisk, og dyrke det frisættende, absurde og levende i mennesket. I denne kulturelle krudttønde lander der i juni 1928 et fly fra Paris med verdens første farvede verdensstjerne; sangerinden, danseren og det feministiske ikon Josephine Baker. Herfra bliver Danmark og den danske kultur aldrig den samme igen.

Medvirkende Malou Takibo, Luise Kirsten Skov, Marie Louise von Bülow, Hans Find Møller og Rolf Hansen
Instruktør Pelle Nordhøj Kann
Dramatiker Thomas Markmann
Komponist + sangtekstforfatter Marie Louise Von Bülow
Koreograf Gunilla Lind
Scenograf Nikolaj Heiselberg Trap
Kostumedesigner Olivia Hetman
Lysdesigner Flora Pelle Brandt
Lydtekniker Ingvild Njølstad Skandsen
Kreativ producent Christine Worre Kann
Produktionsleder Josefine Bitsch
Instruktørassistent Johanne Vang Kristensen

Priser

Løssalg kr. 195,-
Abonnement kr. 170,-
 Under 25 år kr. 90,-

Samarbejde med teatret MASKEN

Hvis der er UDSOLGT, så ring til kontoret (54 73 18 08) og bliv skrevet på venteliste

Gå tilbage