Østergågade 2
4800 Nykøbing F.
Tlf. 54 73 18 08
tf@nykobingteater.dk

Den poetiske raptus

Mandag d. 14. november 2022 kl. 19:30

- om Holberg, teatertosser og kulturpolitik

Ernst Bruun Olsens teaterstykke ”Den poetiske raptus” fra 1976 er ikke blot et fermt og vitalt portræt af vores største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid, men også en påmindelse om kunsten og kulturens svære, men nødvendige rolle i samfundet og ikke mindst betydning for et oplyst verdensbillede:

Den pietistiske kong Frederik den 4. havde forbudt al teater i København, men i embedsboligen i Fiolstræde sidder Ludvig Holberg, hvis satiriske heltedigt Peder Paars netop er udkommet, og ifølge Holberg, blevet misforstået af en håbløs anmelderstab.

Netop Peder Paars giver teaterchefen for Grønnegårdsteatret Monsieur Montaigu anledning til at opfordre Holberg til at lade komedien opføre på dansk og til at skrive til teatret i Lille Grønnegade, som hidtil kun har spillet på fransk for det bedre borgerskab.

Holberg tager udfordringen op og opdager snart komediens oplysende og  samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden.

Han skrev på halvandet år i starten af 1720'erne ikke mindre end 17 komedier, som blev opført på teatret i Lille Grønnegade. Da Den politiske kandestøber havde premiere 25. september 1722, var det første gang man opførte en komedie på dansk.

www.folketeatret.dk

Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Simon Kongsted, Jeppe Marling, Josefine Tvermoes, Anders Manley

Manuskript: Ernst Bruun Olsen
Bearbejdelse: Geir Sveaass, Kasper Wilton, Mette Borg
Dramaturgi: Ninette Mulvad
Instruktør: Geir Sveaass

 

Menu kl. 17.30

i Teatrets selskabslokaler på 1. sal

 

Marineret hvid fisk med caperssauce.

Braiseret dyrekølle med bagte kartofler og rodfrugter.

Kaffe / te

Kr. 235,- pr. kuvert

Menuen købes på Teaterforeningens kontor eller tlf. 54 73 18 08

Priser

Løssalg kr. 310,-  
Abonnement kr. 230,-  
 Under 25 år kr. 100,-  

Gå tilbage